Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

VAR-jaarvergadering 2024 over ‘Toetsing door de bestuursrechter’

24 mei | 09:00 - 18:00

Aanmelden

Aanmelden voor de jaarvergadering is niet meer mogelijk. Wilt u op de reservelijst geplaatst worden? Stuur dan een e-mail naar var@minbzk.nl.

Preadviezen

Het onderwerp van de preadviezen voor de VAR-jaarvergadering 2024 is: ‘Toetsing door de bestuursrechter’.
De preadviezen zijn voor leden toegankelijk op de besloten ledenpagina. Daar vindt u ook de besprekingen van de preadviezen, die Ingrid Leijten, Dorien Brugman en Jasper Krommendijk schreven voor het Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht.

Jerfi Uzman (Universiteit van Amsterdam) gaat in zijn preadvies ‘Onvoltooid verleden tijd’ in op de constitutionele functies en de grenzen van rechterlijke toetsing in het bestuursrecht. Hij beziet in dat verband vooral welke gevolgen die kaders hebben voor de zich veranderende relatie tussen rechter en wetgeving. Aan de hand van een rechtsvergelijkende analyse schetst hij drie modellen die rechterlijke toetsing in het bestuursrecht op heel verschillende manieren legitimeren en gaat hij in op de vraag hoe deze modellen doorwerken in de toetsingspraktijk van de bestuursrechter.

Tim Boesman (rechtbank Rotterdam), Jo-Anne Nijland (Robin advocaten) en Theo Schelfhout (tot vorig jaar rechtbank Limburg) bespreken in hun preadvies ‘Van monoloog naar dialoog’ de toegenomen aandacht voor maatwerk in de eerstelijns bestuursrechtspraak en de veranderde relatie tot de appelrechter sinds het toeslagenschandaal. Zij schetsen het belang van rechterlijke dialogen en analyseren hoe die in recente rechtspraak hebben geleid tot meer ruimte voor maatwerk. Ook bieden de preadviseurs een handelingsperspectief aan de hand van hun eigen ervaringen als rechter en advocaat voor het realiseren van maatwerk in concrete zaken, discussiëren ze over de dilemma’s en hindernissen die zij daarbij ervaren, en schetsen ze de randvoorwaarden voor burgervriendelijke rechtspraak.

Maartje Verhoeven (rechtbank Gelderland) en Rob Widdershoven (Universiteit Utrecht) bespreken in hun preadvies ‘Betere bescherming van de burger door de rechter – bespiegelingen vanuit het Unierecht’ de vraag wat het bestuursrecht en de bestuursrechter kunnen leren van het Unierecht om de burger een betere bescherming te bieden. In dat kader gaan zij in op het toenemende belang van het EU-Grondrechtenhandvest en op de betekenis van de daarin gecodificeerde rechten van goed bestuur en effectieve rechtsbescherming. Verder besteden zij aandacht aan de sterker wordende invloed van het EU-recht op het Nederlandse bestuursprocesrecht en aan de betekenis van het EU-recht voor de rechterlijke toetsing aan evenredigheid.

Programma

 • 09.00-09.45 Huishoudelijke vergadering
 • 10.00-12.15 Inhoudelijke vergadering: opening met een rede van voorzitter Bert Marseille; vervolgens discussie over de preadviezen, met steeds eerst een inleiding door de preadviseurs, gevolgd door een eerste reactie van de NTB-recensenten.
 • 12.15-12.30 Uitreiking VAR-Scriptieprijs
 • 12.30-13.45 Lunchpauze
 • 13.45-15.00 Deelsessie 1
 • 15.00-15.30 Pauze
 • 15.30-16.45 Deelsessie 2
 • 16.45-17.00 Huldiging winnaars VAR-pleitwedstrijd
 • 17.00-18.30 Borrel

Locatie

Jaarbeurs (Missionzaal in gebouw Supernova), Utrecht.

De locatie bevindt zich op enkele minuten lopen van station Utrecht Centraal. Verlaat het station aan de Jaarbeurszijde, loop langs het Beatrixgebouw en steek de Croeselaan over naar de Jaarbeursboulevard. Direct nadat u bioscoop Kinepolis bent gepasseerd, bevindt zich de ingang van het congresgebouw aan uw linkerhand. Neem daar de roltrap of de lift naar boven. Eventueel kunt u met Google Maps te voet navigeren naar deze locatie.

Komt u met de auto? Kijk dan op https://www.jaarbeurs.nl/bereikbaarheid.

Kosten

 • Deelname aan de jaarvergadering is kosteloos voor leden.
 • Niet-leden betalen € 75,- voor deelname aan het inhoudelijke gedeelte van de vergadering. U kunt ook lid worden van de VAR, dat kost slechts € 42,50,- per jaar (voor studenten € 25,-).
 • Tijdens de jaarvergadering wordt een lunch verzorgd (geheel vegetarisch). De kosten daarvan bedragen € 30,00. Op het aanmeldformulier kunt u aangeven of u gebruik wilt maken van de lunch.

Vergaderstukken huishoudelijke vergadering

Gegevens

Datum:
24 mei
Tijd:
09:00 - 18:00

Locatie

Jaarbeurs Utrecht
Jaarbeursboulevard
Utrecht, Nederland
+ Google Maps