Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Studiemiddag over het rapport Verbreding van bestuursrechtspraak

1 februari | 13:00 - 17:00

€25

Het rapport van de VAR-commissie ‘Verruiming bevoegdheden bestuursrechter’ is af! De commissie werd in 2017 door het bestuur van de VAR in het leven geroepen en had als doel te onderzoeken of er behoefte bestaat aan verruiming van de bevoegdheden van de bestuursrechter. Voorzitter van de commissie was Ben Schueler, staatsraad in de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en hoogleraar in Utrecht. Ben overleed op 20 januari dit jaar, vlak voor de voltooiing van het rapport. Onder gezamenlijk voorzitterschap van Ymre Schuurmans en Kars de Graaf is het rapport deze zomer gereedgekomen.

Het heeft als titel Verbreding van bestuursrechtspraak en ligt nu bij de uitgever. Het verschijnt rond Kerst. Het rapport betreft, zoals de titel al zegt, de vraag naar de wenselijkheid van de verbreding van de bestuursrechtspraak. De bestuursrechter houdt zich op dit moment lang niet met alle bestuursrechtelijke geschillen bezig. Zou de bestuursrechter bevoegd moeten worden beroepen tegen algemene regels te behandelen en zou hetzelfde moeten gelden voor verzoeken over feitelijk handelen? Hoe ruim zou haar bevoegdheid moeten zijn ter zake van schadevergoeding en bevoegdhedenovereenkomsten? En wat betekent digitalisering voor de bevoegdheid van de bestuursrechter? Al deze vragen zijn in het rapport aan de orde en zijn onderwerp van gesprek op een studiemiddag die op donderdag 1 februari 2024 (13.00-17.00) in Amsterdam (UvA, Roeterseilandcampus) wordt gehouden.

De opzet van de middag is als volgt. Na een korte inleiding over het rapport door Ymre Schuurmans en Kars de Graaf, wordt in twee blokken over het rapport gediscussieerd. Voor de pauze gebeurt dat over de algemene lijn van het rapport en over de onderwerpen algemene regels en feitelijk handelen, met pitches van Marte van der Loop (ministerie van BZK), Melanie van Zanten (Universiteit Utrecht) en Jan Brand (Centrale Raad van Beroep). Na de pauze zijn de onderwerpen schadevergoeding, bevoegdhedenovereenkomsten en de invloed van digitalisering op de bevoegdheid van de bestuursrechter aan de orde, met pitches van Nikky van Triet (Raad van State), Anouk Hofman (Boels Zanders advocaten) en Bahija Aarrass (Vrije Universiteit).

Het rapport is in de loop van december op de website van de VAR te vinden. De VAR-leden die hebben aangegeven VAR-publicaties nog fysiek te willen ontvangen, kunnen het boek begin januari verwachten.

Opgave: Vul het aanmeldformulier in.

Kosten: € 25,- voor zowel leden als niet-leden. De entree voor studenten is gratis. Het bedrag dient te worden overgemaakt op rekeningnummer NL17INGB0000041521 t.n.v. VAR Vereniging voor bestuursrecht, onder vermelding van personalia en “Verbreding bestuursrechtspraak 1 februari 2024”. Je ontvangt geen factuur. Als je je aanmeldt, ben je verplicht om te betalen.

Gegevens

Datum:
1 februari
Tijd:
13:00 - 17:00
Kosten:
€25
Evenement Tags:

Locatie

UvA, Roeterseilandcampus
Nieuwe Achtergracht 166
Amsterdam, 1018 WV Nederland
+ Google Maps

2 gedachten over “Studiemiddag over het rapport Verbreding van bestuursrechtspraak

  1. Vraag aan de Var commissie ‘Verruiming bevoegdheden bestuursrechter’,
    Is het rapport “Verbreding van de Bestuursrechtspraak’ ook online te lezen?
    Zo ja waar kan ik dat vinden .
    Met vriendelijke groet,
    Corry van Dijk Schueler

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blue Captcha Image
Refresh

*