- Dit evenement is voorbij.
Studiemiddag ‘Het gelijkheidsbeginsel revisited?’
19 september | 13:30 - 17:00
Maatwerk en de menselijke maat maken een comeback in het bestuursrecht. Wat betekent het dat bij besluiten die de overheid neemt vaker maatwerk moet worden geleverd? Is het een risicoloos gebeuren? Bergt het niet het risico in zich van ongewenste precedenten en strijd met het gelijkheidsbeginsel? Hoe moet je die vragen juridisch duiden, en hoe kunnen ze in de praktijk van de besluitvorming door de overheid worden opgelost?
Vorig jaar verschenen hierover meerdere publicaties, waaronder het rapport ‘Dilemma tussen menselijke maat en angst voor precedentwerking en willekeur’ van UvA/OU-onderzoekers onder leiding van Rolf Ortlep en het rapport ‘Het gelijkheidsbeginsel revisited. Handreiking voor een moderne kijk op het gelijkheidsbeginsel in de uitvoeringspraktijk’, opgesteld door een werkgroep van de VAR, onder voorzitterschap van Irene van der Heijden (Pels Rijcken) in het kader van het project #BestuursrechtBeter.
In beide publicaties is de vraag aan de orde hoe bij het zoeken naar maatwerkoplossingen de vrees voor precedentwerking kan worden weggenomen. Hoe kan het gelijkheidsbeginsel zo worden uitgelegd dat het geen geslaagd argument tegen het bieden van maatwerk vormt, en dus niet tegen de burger werkt, en tegelijkertijd oog wordt gehouden voor een werkbare uitvoering van regelgeving?
Naar aanleiding van die beide rapporten organiseert de VAR een bijeenkomst op donderdagmiddag 19 september in Amsterdam (UvA Roeterseilandcampus, Nieuwe Achtergracht 166, Amsterdam, zaal nog nader bekend te maken). De ontvangst is vanaf 13.30 uur, de bijeenkomst is van 14.00-17.00 en na afloop is er een borrel.
Sprekers
- Irene van der Heijden (Pels Rijcken) & Rolf Ortlep (Universiteit van Amsterdam/Open Universiteit), over de vraag: hoe zit het juridisch?
- Nadine Raaphorst (Universiteit Leiden), over de vraag hoe individuele ambtenaren beslissingen nemen over het al dan niet toepassen van maatwerk bij de uitvoering van hun taak
- Arnt Mein (Hogeschool van Amsterdam), over de vraag op welke manier met individuele ambtenaren het beste invulling kan worden gegeven aan de ambitie om maatwerk te leveren
- Riccardo Osterwald (Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen), over de vraag wat het van overheidsorganisaties vergt om ervoor te zorgen dat hun medewerkers oog hebben voor de menselijke maat en waar nodig maatwerk leveren.
Kosten
- € 50 voor VAR-leden
- € 75 voor niet-leden
- Gratis toegang voor studenten
Aanmelden
Het maximale aantal aanmeldingen is bereikt. Aanmelden is dus niet meer mogelijk.