Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Studiemiddag over het conceptwetsvoorstel versterking waarborgfunctie Awb

19 april | 13:30 - 17:30

Het conceptvoorstel voor een Wet versterking waarborgfunctie Awb is op 1 februari 2024 in internetconsultatie gegaan. De consultatie loopt tot en met 31 juli 2024. Het conceptwetsvoorstel heeft tot doel de dienstverlening door de overheid te verbeteren, het maatwerk en de menselijke maat in het bestuursrecht te versterken, en laagdrempelige geschilbeslechting te bevorderen. Hiermee beoogt het bij te dragen aan de verdere inrichting van een ‘responsieve overheid’. Enkele voorbeelden van de voorstellen die worden gedaan, zijn: de introductie van het dienstbaarheidsbeginsel, een uitbreiding van de evenredigheidstoets, meer wettelijke ruimte voor het aannemen van een verschoonbare termijnoverschrijding, voorstellen voor het bevorderen van informele geschilbeslechting (PCMO), en de introductie van de burgerlus.

Tijdens de consultatieperiode organiseert de VAR op 19 april (13.30 tot 17.30 uur) een studiemiddag om over het conceptwetsvoorstel met elkaar in gesprek te gaan.

Programma

Anne Ruth Mackor (Rijksuniversiteit Groningen) start met een algemene reflectie. Daarna wordt in vier blokken gediscussieerd over het conceptwetsvoorstel. Dit gebeurt, met pitches, over de volgende onderwerpen:

  • Is de burger beter af met de Wet versterking waarborgfunctie Awb?, met pitches van Willemijn van Helden (Juridisch Loket) en Ed van den Bogaard (Westhoff Advocaten);
  • Is het bestuur beter af met de Wet versterking waarborgfunctie Awb?, met pitches van Marjolein van Everdingen (Sociale Verzekeringsbank) en Caroline Blokhuis (Vereniging van Nederlandse Gemeenten);
  • Is de rechter beter af met de Wet versterking waarborgfunctie Awb?, met pitches van Nathalie van Waterschoot (rechtbank Noord-Nederland) en Oscar Korte (Centrale Raad van Beroep); en
  • Is de wetenschap tevreden met de Wet versterking waarborgfunctie Awb?, met pitches van Joyce Esser en Roel Becker (beiden Universiteit Leiden) en Maurits Ippel (Nationale Ombudsman).

Locatie: Auditorium van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Turfmarkt 147, Den Haag. Let op: legitimatie is verplicht!

Kosten: € 25,00 voor leden en € 75,00 voor niet-leden

Aanmelden: Vul het aanmeldformulier in.

Gegevens

Datum:
19 april
Tijd:
13:30 - 17:30

Locatie

Ministerie van BZK
Turfmarkt 147
Den Haag, 2511 DP Nederland
+ Google Maps