Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Jonge VAR 2022

18 november 2022 | 14:00 - 17:00

De Jonge VAR heeft dit jaar als onderwerp: Burgerinitiatief en participatie. Op vrijdagmiddag 18 november, van 14.00-17.00 uur, worden drie preadviezen over dat onderwerp besproken. De bijeenkomst wordt gehouden in Amsterdam, bij advocatenkantoor Stibbe.

De preadviseurs zijn Dorien Bakker (Rijksuniversiteit Groningen), Esmée Driessen (Universiteit Leiden) en Meike Pakkert en Jelmer Ypinga (Stibbe).

Het preadvies van Dorien Bakker gaat over financiële participatie. Wat zijn de grenzen aan overheidshandelen, in het stelsel van de Wro, de Wabo en de Omgevingswet, om financiële participatie te stimuleren? In haar preadvies gaat zij onder meer in op de functie die de  maatschappelijke tender kan vervullen bij financiële participatie en op de grenzen die het specialiteitsbeginsel stelt.

Startpunt van het preadvies van Esmée Driessen is de notie dat wensen van burgers die taken willen uitvoeren of overnemen in het publieke domein, ter behartiging van een maatschappelijk belang, en overheden die dat soort initiatieven steunen, overeenkomen, maar dat de praktijk vaak anders is. In hoeverre kan het dienstbaarheidsbeginsel een rol spelen bij het faciliteren van burgerinitiatieven? Welke praktische handvatten voor de praktijk zouden eruit gedestilleerd kunnen worden en – belangrijker – zou het een oplossing kunnen zijn voor fricties tussen overheid en burger bij burgerinitiatieven?

Meike Pakkert en Jelmer Ypinga richten zich in hun preadvies op de implementatie van de inspraakrechten uit het Verdrag van Aarhus in het huidige en toekomstige omgevingsrecht. Voldoet die regeling aan de eisen van het Verdrag en wordt daarmee ook tegemoetgekomen aan de wensen van de wetgever en de behoeften van betrokken actoren?

Preadviezen

D.E. Bakker – Tenderen naar een eerlijke verdeling van lusten en lasten?

Recensie preadvies Bakker (R. Kegge)

 

E.M.M.A. Driessen – De dienstbare overheid en het ondersteunen van burgerinitiatieven

Recensie preadvies Driessen (C.J. de Lange)

 

M.C. Pakkert en J.H.N. Ypinga – Inspraak in het Nederlandse omgevingsrecht: too little, too late?

Recensie preadvies Pakkert en Ypinga (R.H.W. Frins)

Praktische informatie

Datum: vrijdag 18 november 2022
Tijd: 14.00-17.00 uur
Locatie: Stibbe (Beethovenplein 10, Amsterdam, circa 10 minuten lopen van station Amsterdam Zuid).

LET OP: van 13 t/m 26 november is er geen treinverkeer mogelijk van en naar station Amsterdam Zuid (vlak naast de locatie van de Jonge VAR). Dit zijn de (om)reisadviezen van de NS:

Naar Amsterdam Zuid vanuit de richting

Rotterdam/Den Haag/ Schiphol Airport

  • Reis naar Amsterdam Centraal en stap daar over op de Noord-Zuidlijn of via Amsterdam Lelylaan en vanaf daar verder met metro 51 of 50.

Lelystad/ Almere

  • Reis naar Amsterdam Centraal en reis vanaf daar verder met de Noord-Zuidlijn

Utrecht/ Amersfoort

  • Reis naar Station Duivendrecht of Amsterdam RAI en neem daar de metro (lijnen 50 of 51) naar Amsterdam Zuid.

Noord Nederland

  • De treinen vanuit Noord Nederland gaan rechtstreeks naar Amsterdam Rai

Kijk voor concrete reisadviezen op de website of in de app van de NS.

Aanmelden

De aanmelding is gesloten.

Kosten

Deelname aan de Jonge VAR is voor VAR-leden en studenten kosteloos. Niet-leden betalen € 25,- voor deelname aan de bijeenkomst. Je kunt ook lid worden van de VAR, dat kost slechts € 42,50- per jaar (voor studenten € 25,-).

Vragen?

Bij vragen kan contact opgenomen worden via var@pelsrijcken.nl.

 

Gegevens

Datum:
18 november 2022
Tijd:
14:00 - 17:00

Locatie

Amsterdam