Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Bijeenkomst over proceskostenvergoeding en immateriële schadevergoeding

17 oktober | 14:30 - 17:00

Proceskostenvergoeding en immateriële schadevergoeding: terechte vergoedingen of perverse prikkel voor oneigenlijke procedures?

Op 17 oktober 2024 wordt een bijeenkomst gehouden over de proceskostenvergoeding en de immateriële schadevergoeding. In de volle breedte van het bestuursrecht worden juridische procedures gevoerd die geen ander doel lijken te hebben dan het toucheren van proceskostenvergoedingen en immateriële schadevergoedingen wegens overschrijding van de redelijke termijn voor berechting. Het verlagen van de bedragen van deze vergoedingen kan ertoe leiden dat minder (oneigenlijke) procedures worden gevoerd.

Per 1 januari 2024 is de Wet herwaardering proceskostenvergoedingen WOZ en bpm in werking getreden. Deze wet voorziet in het verlagen van de tegemoetkoming in de kosten die door een derde worden gemaakt voor beroepsmatig verleende rechtsbijstand bij bezwaar- en beroepsprocedures op het gebied van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ), de Wet op de belasting van personenauto’s en motorrijwielen 1992 (Wet BPM 1992) en de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wet Mulder). Daarnaast is de hoogte van de vergoeding van immateriële schade wettelijk vastgelegd. Doel van deze wet is het wegnemen van de financiële prikkel om te procederen met de overwegende reden om een proceskostenvergoeding te verkrijgen of een vergoeding van immateriële schade wegens overschrijding van de redelijke termijn.

Tijdens de bijeenkomst zal gesproken worden over de eerste ervaringen met deze nieuwe wet. Moet deze wet niet voor veel meer rechtsgebieden gelden, of schiet deze wet zijn doel voorbij (moeten de goeden onder de kwaden lijden?)? Is er aanleiding om het stelsel van het vergoeden van proceskosten en immateriële schade bij overschrijding van de redelijke termijn helemaal op de schop te nemen? Of is er eigenlijk niets aan de hand, en moeten bestuursorganen beter hun werk doen, en rechters gewoon op tijd uitspraak doen? Over deze en andere vragen zal tijdens de bijeenkomst worden doorgesproken. Het onderwerp zal worden ingeleid en besproken door drie sprekers, waarna twee referenten zullen reageren op de bijdragen van de sprekers. Daarna is er gelegenheid om met elkaar in discussie te gaan.

Programma

14.30-14.50 Nicoline Bergman (coördinator gemeentebelastingen VNG)

14.50-15.10 Romano Graves (docent belastingrecht aan de Radboud Universiteit)

15.10-15.30 Indy Rissema (verbonden aan bezwaartegenverkeersboetes.nl)

15.30-15.50 pauze

15.50-16.05 Esther Schaake (coördinator bezwaar en beroep bij het Ministerie van VWS)

16.05-16.20 Sjoerd Bosma (belastingadviseur bij BureauBosma en specialist lokale heffingen)

16.20-17.00 discussie

17.00 borrel

Kosten

  • € 50 voor VAR-leden
  • € 75 voor niet-leden
  • Gratis toegang voor studenten

Aanmelden

Vul het aanmeldformulier in. Na het invullen en versturen van het aanmeldformulier kunt u de kosten betalen via iDEAL of door middel van een overboeking.

Gegevens

Datum:
17 oktober
Tijd:
14:30 - 17:00

Locatie

Autoriteit Consument & Markt
Muzenstraat 41
Den Haag, 2511 WB
+ Google Maps