Juryvoorzitter Adriënne de Moor-van Vugt overhandigt aan Rowie Stolk een oorkonde, behorend bij de VAR-Lex Michielsprijs 2025

Rowie Stolk wint VAR-Lex Michielsprijs 2025

Aan het eind van de VAR-jaarvergadering op 16 mei 2025 werd de vierjaarlijkse VAR-Lex Michielsprijs uitgereikt. Juryvoorzitter Adriënne de Moor-van Vugt overhandigde een oorkonde en een bos bloemen aan winnares Rowie Stolk. Zij ontving de prijs voor haar proefschrift ‘Procederende belangenorganisaties in de polder: een interdisciplinair perspectief op de toegang tot de rechter’. In het juryrapport schrijft de jury hierover:

“Dit proefschrift gaat over het beroepsrecht van belangenorganisaties. Het is actueel omdat de laatste jaren verschillende algemeen/collectief belang acties zijn aangespannen tegen de overheid. Het bespreekt zowel de bestuursrechtelijke als de civielrechtelijke mogelijkheden voor belangenorganisaties. Dit conceptueel heldere onderzoek combineert interne rechtsvergelijking tussen civiel recht en bestuursrecht met externe rechtsvergelijking met de VS. Daarbij onderzoekt Stolk ook nog de rol van belangenorganisaties in het politieke proces vanuit een sociaalwetenschappelijk perspectief. Methodologische rijkdom dus, en een veelomvattend kader. Het voorziet dat beroepsrecht van een helder dogmatische basis als het gaat om de legitimiteit van een dergelijk beroepsrecht en de representativiteit van de organisatie. Waar soms dergelijke organisaties als lastpak worden gezien, wordt mooi beargumenteerd dat het gaat om het blootleggen van structurele onrechtvaardigheid en om gelijke kansen om gerechtigheid te krijgen voor maatschappelijk kwetsbaren ten opzichte van maatschappelijk sterken. De synthese overtuigt. Het onderzoek smaakt naar meer, in de zin dat het ontwikkelde kader zich leent voor toepassing op en analyse van deelgebieden, zoals sociale zekerheid en gegevensbescherming. Stolk biedt bovendien een welkom alternatief voor het beschermen van zwakke belangen in de democratische rechtsstaat nu veel van het bestuursrechtelijke discours gedomineerd wordt door op het individu toegesneden, en daardoor niet altijd haalbare, oplossingen.”

Eervolle vermeldingen waren er voor Tirza Cramwinckel met haar proefschrift ‘Voorlichting door de Belastingdienst in rechtsstatelijke context. Een juridisch en communicatiewetenschappelijk onderzoek naar gewekt vertrouwen’, Max Theunisse met zijn proefschrift ‘Juridische normen voor bestuurlijke integriteit in de democratische rechtsstaat. In het bijzonder met het oog op besluitvorming op decentraal niveau’ en Melanie van Zanten met haar proefschrift ‘Indirecte toetsing door de bestuursrechter van algemeen verbindende voorschriften aan evenredigheid’.

Naast voorzitter Adriënne de Moor-van Vugt bestond de jury uit Anoeska Buijze, Bernard de Leest en Marc Wever. De jury werd ondersteund door secretaris Tom Kobes.

Gerelateerde berichten