Gloeilamp, als symbool voor ideeën.

Scheltemalezing 2024: dromen voor het bestuursrecht

Op vrijdag 5 april 2024 wordt de Scheltemalezing gehouden. Bij het afscheid van Michiel Scheltema als regeringscommissaris voor de algemene regels van bestuursrecht is, als dank voor al de inspanningen die hij 35 jaar lang voor de Algemene wet bestuursrecht (Awb) heeft verricht, de Scheltemalezing in het leven geroepen. De vijfde en laatste lezing zal gaan over dromen voor het bestuursrecht van de toekomst.

Vier jonge bestuursrechtspecialisten delen die middag hun dromen met ons. 
Maurits Ippel (strategisch adviseur bij de Nationale Ombudsman) stelt vast dat de Awb een elegant systeem van geharmoniseerde regels is. Maar de mensen die met die regels te maken krijgen zijn verschillend en leven soms rommelige levens. Juridische ordening kan ook nadelen hebben. Soms is differentiatie geboden, ook als de Awb daar juridisch wat rommeliger van wordt.
Daarna zal Marc Wever (Rijksuniversiteit Groningen) ingaan op de manieren waarop (vooral) bestuursorganen in de toekomst – meer dan nu het geval is –  de toegang tot het recht (access to justice) van burgers kunnen garanderen.  
Elsemarie den Boer-Adriaanse en Louise van Heusden (Raad van State) zullen ons onder de titel ‘Evenredigheidstoetsing 2.0’ vertellen over hun dromen en ideeën over een hanteerbare en uitvoerbare rechterlijke toetsing. Vanuit de idee dat een ruimere rechterlijk toetsing niet alleen vragen oproept over de inhoud van die toetsing, maar ook over de organisatie van ons bestuursrechtelijk systeem.
Joyce Esser (Universiteit Leiden) rondt de bijdragen af met een reflectie op de wijze waarop we het bestuursrecht bestuderen en doorgeven aan de nieuwe generatie in het onderwijs. Zij droomt ervan dat wetenschappers en studenten in de toekomst niet alleen thuis ín, maar ook kritisch náar het systeem zijn.
Michiel Scheltema zal op deze bijdragen reageren en natuurlijk is er tijd voor discussie met de toehoorders!

Programma

15.15 Ontvangst met koffie + thee en registratie
15.45 Lezing & discussie
17:15 – 18:00 Borrel

Aanmelden

Aanmelden kan via https://www.paoleiden.nl/cursusaanbod/2024/scheltemalezing-2024/

Gerelateerde berichten